Üdvözöljük weboldalunkon! Miben segíthetünk?
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter

Kezdeti észrevételek a klinikai gyógyszerészi szolgálat bevezetéséről egy vidéki kórházban Ausztriában

„Kezdeti észrevételek a klinikai gyógyszerészi szolgálat bevezetéséről egy vidéki kórházban Ausztriában” közöl érdekes tanulmányt a Hospital Pharmacy Europe folyóirat.

 

A publikáció szerint a klinikai gyógyszerészeti szolgáltatások (CPS) ritkák Ausztriában, a kórházaknak csak 15,8%-a rendelkezik külön gyógyszerészeti osztállyal, és még kevesebben kínálnak CPS-t. Számos országban bebizonyosodott, hogy a kórházi gyógyszerészeti szolgáltatás javítja a betegbiztonságot és költséghatékonyságot biztosít.

A bemutatott vizsgálat célja annak meghatározása volt, hogy milyen típusú klinikai gyógyszerészeti beavatkozásokra van szükség egy kis vidéki 360 ágyas kórházban Ausztriában, és annak felmérése, hogy az orvosok milyen arányban fogadják el a gyógyszerészek javaslatait.

 

Egy klinikai gyógyszerész által végzett beavatkozásokról gyűjtöttek adatokat egy hat hónapos időszak alatt, és egy hatpontos klinikai jelentőségű skálán értékelték azokat. A 30 beavatkozásból álló részhalmazt négy független tanácsadó értékelte a klinikai jelentőség szempontjából, hogy meghatározzák a bírálók közötti megbízhatóságot.

A hat hónapos időszak alatt 255 klinikai gyógyszerészi beavatkozást végeztek. A 159 betegből álló részhalmazban 95 beteg felelt meg a gyógyszerelési felülvizsgálat kritériumainak, ami 140 beavatkozást eredményezett. A betegek 59,8%-ánál (98/159) volt szükség klinikai gyógyszerészeti beavatkozásra, ami betegenként átlagosan 1,5 beavatkozást igényelt. Az elfogadási arány 59,6% volt (152/255), a változtatást az érintett orvos fontolóra vette, de 40,0%-ban (102/255) nem követte azonnal. A klinikai jelentőségű beavatkozás értékelésének átlagos pontszáma 2,18 volt. A négy tanácsadó, illetve a négy tanácsadó és a gyógyszerész közötti megbízhatóság egyezése “jó” volt.

 

Az cikk tanulsága szerint az osztrák kórházakban szükség van a klinikai gyógyszerészi szolgáltatásokra, és azok elfogadottak. A klinikai gyógyszerész a multidiszciplináris osztályos csapat hiányzó tagja, kulcsszereplő a mellékhatások csökkentésében és a betegbiztonság javításában, lehetővé téve, hogy a kezelés holisztikusabbá és betegközpontúbbá váljon.

 

A teljes változat itt olvasható: Initial observations on the implementation of a clinical pharmacy service in a rural hospital in Austria – Hospital Pharmacy Europe

Ossza meg a bejegyzést!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter

További híreink

Legyen a partnerünk Ön is!

Ha úgy érzi, hogy túl kicsi vagy a nagyoknak, de túl nagy a kicsiknek, akkor válasszon minket, segítünk!

Miben segíthetünk?

Az alábbi elérhetőségek bármelyikén készséggel az Ön rendelkezésére állunk felmerülő kérdéseivel kapcsolatban!

Rendelések leadása

Minőségbiztosítás és mellékhatás bejelentés
Visszajelzés és kapcsolat

Budapest, Magyarország

Központi irodánk elérhetőségei

Vecsés, Magyarország

Raktárbázisunk elérhetőségei

Ránk mindig számíthat!

Kollégáink készséggel  rendelkezésére állnak minden hétköznap reggel 9:00 és délután 17:00 közötti időszakban.

Dolgozzunk együtt!

Az alábbi elérhetőségek bármelyikén készséggel az Ön rendelkezésére állunk felmerülő kérdéseivel kapcsolatban!

Tölse fel az önéletrajzát PDF formátumban!